De docent en zijn onbewuste problematiek
Ben ik als docent in staat om om te gaan met het gedrag en gevoelens van een leerling? Kan ik me als docent verbinden met een leerling?
Hoe ga ik met mijn eigen gevoelens om tijdens het lesgeven. Stop ik ze weg of luister ik naar wat er in mezelf omgaat en ga ik met die gevoelens aan het werk?
In mijn praktijk als therapeute zie ik best vaak cliënten die hun schooltijd als erg traumatisch hebben ervaren. Het gepest worden door medeleerlingen, de vernederende opmerkingen die sommige docenten maken. Het gekleineerd worden, als dom worden gezien, altijd als laatste gekozen worden met gym, subtiele nare opmerkingen
Dit zijn voorbeelden die ik in mijn praktijk best vaak tegenkom en die enorm veel schade hebben aangebracht. Deze leerlingen voelen hun leven lang onzeker, minderwaardig, dom, niet de moeite waard.
Vandaar dat ik besloot om hier toch iets over te schrijven. Ik vertelde mijn buurman dat ik een artikel hierover wilde schrijven en het eerste dat hij uitsprak was dat toen hij de eerste dag op de middelbare school aankwam, de docent zei dat hij een vreselijke kop had. En meteen vroeg ik me af, bij hoeveel mensen gebeurd dit eigenlijk.
Docenten hebben een zeer belangrijke positie in het leven van een leerling. Naast de ouders zien zij het kind het meest. En zijn zij ook in die zin een soort opvoeder. Een voorbeeld van hoe het moet. Een autoriteit, hoewel dit een ander soort autoriteit is dan in de vorige generatie. Maar er zijn docenten die hun macht/onmacht misbruiken. Die bewust of onbewust een leerling kleineren omdat deze leerling de leraar ergens triggered op onbewust niveau. Stel, een leerling haalt je het bloed onder de nagels weg. Hij luistert niet naar jou, heeft geen respect voor jouw autoriteit als docent. Of de leerling is veel slimmer dan jij. Wat gaat er dan allemaal door jou heen als docent, als mens? Je voelt je machteloos, vernederd, of heel erg boos en je neemt op jouw manier wraak.
Er spelen zoveel gevoelens mee en bij elk kind weer andere. Zo heb je misschien een voorkeur voor een bepaalde leerling. Die trek je dan onbewust voor, die mag de leuke klusjes doen. De andere leerlingen voelen zich dan weer achter gesteld en afgewezen. Zo gebeurt er van alles in een klas en dat jaren lang.
Kinderen kampen zelf met problemen, net zoals de docent die ook had in zijn eigen jeugd. Elk mens wil gehoord, gezien en begrepen worden. De leraar en het kind. Hier gaat het vaak mis. Wanneer de docent zich in zijn eigen opvoeding niet begrepen en gezien heeft gevoeld dan zit hij met eigen onopgeloste problematiek. Voor een docent is het dus van wezenlijk belang dat hij dit onderkent en oplost.
Wat mij verbaast is dat docenten in hun opleiding niet aangeboden krijgen om met zichzelf en hun eigen onbewuste verleden aan het werk te gaan. Zodat ze hun eigen onbewuste gevoelens en patronen niet hoeven te projecteren op de kinderen in de klas. Dit lijkt mij van wezenlijk belang voor beide.
Het kind moet naar school en heeft niets te kiezen. het moet het doen met de mensen die voor zijn klas staan. En wanneer de docent jou niet mag dan heb je als kind een levensgroot probleem. Je kunt niet ontsnappen, niet weglopen. Vreselijk.
Voel jij je als docent aangesproken om met je eigen onbewuste patronen aan het werk te gaan?
Bel 0617072469. In Amsterdam en Arnhem.
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Fenneke Staman
Wat ik in mijn praktijk beoog is weer op zoek te gaan naar de oorspronkelijke emotie waardoor alle klachten zijn begonnen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken die allen tot doel hebben het onbewuste bewust te maken. Alleen als de kern van een conflict in jezelf is opgelost verdwijnen klachten.

Therapieën
Relatietherapie
Relatietherapie Arnhem en Amsterdam Relatietherapie is voor mensen die vastgelopen zijn in hun relatie en een helder inzicht willen over de achterliggende patronen. Meestal gaan de onenigheden steeds over hetzelfde zonder...
Hypnotherapie
Hypnotherapie is een snelle, doeltreffende techniek. Men concentreert zich op het probleemgebied waardoor onbewust liggende gevoelens herkent en veranderd kunnen worden. De cliënt weet steeds dat hij in de kamer aanwezig is...
Gesprekstherapie
Gesprekstherapie Samen in Gesprek In het gesprek tussen cliënt en therapeut wordt getracht de oorzaak van het innerlijk conflict duidelijk te maken en te veranderen. Inzicht in eigen gedragspatronen is van...
Kindertherapie
Hypnotherapie bij Kinderen Met Hypnotherapie en gesprekken met ouders zijn klachten bij kinderen erg snel te behandelen. Vaak zijn 1 a 2 sessies voldoende. Wanneer de problematiek erg problematisch is en...
Contact
Ieder die met zichzelf in gesprek wil is van harte welkom en nodig ik uit het proces te starten. Heb je verder nog vragen, dan mag je ook gerust bellen of mailen.
Bellen: 0617072469
Mailen:
"Er is geen andere weg dan de eigen weg"
-Spinoza