Lichamelijke klachten

Wenn die Seele schweigt, schreit der Körper

De relatie met ons lichaam is een bijzondere relatie. En heel vaak is dit ook een onbewuste relatie. In de tijd tussen geboorte en sterven bevinden we ons in een lichaam. Met dit lichaam zijn wij in de wereld. Met dat lichaam zijn we in staat contact te maken met die wereld. We zijn niet het lichaam, we hebben een lichaam. En in dat lichaam huist jouw ziel. Dat ben jij.

Ervaren wie en wat je bent

Ooit koos je dit lichaam om te ervaren wie en wat je bent. Deze ervaringen zouden niet mogelijk zijn zonder lichaam.
Brand ik mijn hand aan de kachel dan voel ik pijn. Wil mijn partner me niet meer, dan voel ik me afgewezen, elke ervaring loopt via het lichaam. Het lichaam geeft ons de kans ervaringen op te doen. Zowel de hoogste extase als de diepste teleurstelling. En al deze ervaringen die we meemaken in het leven vormen ons. Al deze ervaringen maken ons tot wie we op dit moment zijn.

Zorg jij goed voor je lijf?

En wie ben jij? Wie ben ik? Durf jij nee te zeggen? Zorg je goed voor je lichaam door gezond te eten? Of ben je dwangmatig met gezond eten bezig uit angst voor controleverlies? Houd jij je lichaam goed in conditie? Of moet je dwangmatig elke dag trainen? Durf je je lichaam te laten zien tijdens seks of moet het licht uit? Laat jij je lichaam gebruiken door een vriend of partner? Beschadig je jouw lichaam door jezelf te snijden wanneer je de spanning niet meer aan kunt? Verstop je graag je rondingen onder veel te wijde truien? Laat je juist op provocerende wijze je rondingen zien?

Lichamelijke klachten

Heb je alsmaar fysieke klachten zoals: hoofdpijn, darmproblemen, fibromyalgie, onrust, rugpijn, angst? Moet je altijd bezig zijn? Sta je altijd op scherp? Zijn je spieren daardoor altijd gespannen?

Je ziet dat in elk van deze voorbeelden het lichaam fungeert als een soort graadmeter over hoe jij jezelf vanbinnen voelt. Wat maakt dat je geen nee durft te zeggen, wat maakt dat je altijd bezig moet zijn? Wat maakt dat het licht uit moet? Wat maakt je onrustig? Waarover ben je ontevreden in je relatie of op het werk? Wie heeft je gekwetst? Waar ben je bang voor? Durf jij die confrontatie aan met jezelf? Vragen die op zoek gaan naar hoe jij je werkelijk diep vanbinnen voelt.

Verdringen van Gevoelens

Je slikt misschien Antidepressiva of andere medicatie, maar wat is er werkelijk aan de hand? In mijn ervaring als Hypno-Psychotherapeute merk ik dat ontzettend veel klachten veroorzaakt worden door onbewuste problematiek. We willen gelukkig zijn, ons goed voelen. Dus stoppen we de negatieve gevoelens, die er ergens ook zijn, maar weg. Die komen ons niet zo goed uit. We moeten functioneren op het werk, het gezin moet blijven draaien, er moet geld op de plank etc. Dus gaan we voorbij aan deze negatieve, nare gevoelens.

Nare gevoelens horen bij het Leven

Maar negatieve gevoelens overkomen ons, ze horen bij het leven. Je krijgt ontslag op je werk en je identiteit is ineens onduidelijk, Je voelt je eenzaam wanneer je niet begrepen wordt, Je bent jaloers wanneer een ander wordt voorgetrokken, wanneer je gepest wordt is de wereld onveilig en ervaar je misschien angst. Deze nare gevoelens horen ook bij het leven. En hoe meer we deze gevoelens wegstoppen, er niet aan willen denken, des te meer het lichaam ons laat weten dat er iets speelt.

Symptomen stress

Alleen stress (bewust of onbewust) geeft al de volgende lichamelijke symptomen: hartkloppingen, hoofdpijn, zweten, onrust, buikpijn, darmproblemen, verandering in eetlust, gewichtsverlies-of toename, infecties. Geestelijk geeft stress de volgende symptomen: vermoeidheid, slaapproblemen, geheugen-en concentratieproblemen, besluiteloosheid, opvliegerigheid, asociaal gedrag, panische bezorgdheid, depressie. Hieruit blijkt hoe nauw het lichaam in verbinding staat met de emoties die van binnen spelen.

Het lichaam liegt nooit

Onmiddellijk reageert het lichaam op situaties die zich in en om je heen zich af spelen. En…het lichaam liegt nooit. Wij wel, we kunnen ons anders voordoen, we kunnen liegen en bedriegen. Het lichaam liegt niet. Het geeft bij de kleinste verandering signalen. Staan we open voor deze signalen? Willen we weten wat er echt met ons aan de hand is?

Fibromyalgie:

Mijn ervaring met cliënten met Fibromyalgie is dat er heel vaak een psychische component aanwezig is die onbewust verborgen ligt. Het niet kunnen ontspannen van je spieren, waardoor er uiteindelijk pijn ontstaat is wat ik veel zie bij cliënten. Deze spierspanning is ergens ontstaan. Zo was er een jonge vrouw in de praktijk met ernstige pijnen. Ze kon niet werken en liep in een revalidatieproject mee. Ze was altijd moe, en moest heel erg oppassen en doseren in haar bezigheden.

Het lichaam reageert meteen

Eenmaal in de stoel in therapie vertelde ze dat ze geen pijn had, dat vond ze erg vreemd. Maar de pijn kwam onmiddellijk terug wanneer we een bepaald thema bespraken. Ze merkte hoe het lichaam onmiddelijk reageerde op de dingen die ze zag in sessies of de thema’s die we bespraken. Ze merkte dat er dus veel was waarop haar lichaam met pijn reageerde. Toen ze eenmaal doorhad wat haar diep van binnen echt dwars zat verminderde de pijn  zienderogen en kon ze weer volop functioneren. Wil jij ook weten waarom jouw lichaam zo verkrampt is? Wacht niet langer en maak een afspraak.

Altijd Hoofdpijn……..

Een casus ter verduidelijking: Een cliënte van 45 jaar die vanaf haar 15e hoofdpijn heeft en enorm veel medicatie slikt tegen de pijn ziet in een sessie wat er speelde toen ze 15 jaar oud was waardoor haar hoofdpijn begon. Ze zag een traumatische gebeurtenis. Ze had deze ervaring ver weg gestopt. Na de sessie was deze hoofdpijn verdwenen.

Zelfmoord?

Een meisje van 12 jaar dat steeds denkt aan waarom anderen toch zelfmoord willen plegen. Zij piekerde erg veel daarover in de avonduren. En ze snapte er niks van. Ze was toch gelukkig, ze had niets om over te klagen. Na wat sessies blijkt dat ze helemaal niet zo gelukkig is. Dat ze zich eigenlijk erg onbegrepen heeft gevoeld. Maar dat kon ze niet toelaten omdat ze niemand wilde kwetsen.
Door deze gevoelens onder ogen te zien en te bespreken met haar ouders verdween het piekeren en is ze gelukkiger dan daarvoor.

Samenvattend

Samenvattend kunnen we concluderen dat het lichaam reageert op emotionele prikkels. Wanneer we te lang gevoelens onderdrukken, gaat het lichaam signalen produceren. Luisteren we alsnog niet naar deze signalen dan komen er sterkere signalen van het lichaam, we krijgen lichamelijke klachten. Wat kun je doen om lichamelijke klachten te verminderen of te voorkomen?

Acceptatie van elk gevoel

Accepteer elk gevoel dat komt, heb er geen oordeel over. Laat het zijn, des te eerder verdwijnt het ook weer. Verwelkom je gevoelens, zie ze onder ogen. Daarmee maak je contact met dat deel van jezelf dat je zo lang niet hebt willen zien. Contact maken met jezelf betekent jezelf de aandacht geven die je vroeger misschien hebt gemist. Jezelf erkennen. Dan heb je geen erkenning meer nodig van de ander. Contact maken met dit ongelukkige deel van jezelf geeft ultieme rust. Dit stuk hoort ook bij jou en dat maakt je tot een compleet mens. Klachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon, je hebt een sterke uitstraling. Je bent wie je bent. Een wezen met positieve en negatieve gevoelens. Prima toch?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem contact op ↓

Fenneke Staman

Wat ik in mijn praktijk beoog is weer op zoek te gaan naar de oorspronkelijke emotie waardoor alle klachten zijn begonnen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken die allen tot doel hebben het onbewuste bewust te maken. Alleen als de kern van een conflict in jezelf is opgelost verdwijnen klachten.

portret van Fenneke Staman

Therapieën

Relatietherapie

Relatietherapie Arnhem en Amsterdam Relatietherapie is voor mensen die vastgelopen zijn in hun relatie en een helder inzicht willen over de achterliggende patronen. Meestal gaan de onenigheden steeds over hetzelfde zonder...

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een snelle, doeltreffende techniek. Men concentreert zich op het probleemgebied waardoor onbewust liggende gevoelens herkent en veranderd kunnen worden. De cliënt weet steeds dat hij in de kamer aanwezig is...

Gesprekstherapie

Gesprekstherapie Samen in Gesprek In het gesprek tussen cliënt en therapeut wordt getracht de oorzaak van het innerlijk conflict duidelijk te maken en te veranderen. Inzicht in eigen gedragspatronen is van...

Kindertherapie

Hypnotherapie bij Kinderen Met Hypnotherapie en gesprekken met ouders zijn klachten bij kinderen erg snel te behandelen. Vaak zijn 1 a 2 sessies voldoende. Wanneer de problematiek erg problematisch is en...

Contact

Ieder die met zichzelf in gesprek wil is van harte welkom en nodig ik uit het proces te starten. Heb je verder nog vragen, dan mag je ook gerust bellen of mailen.

Bellen: 0617072469

Mailen:    Door op verzenden te klikken geef je aan het privacybeleid te hebben gelezen.

    "Er is geen andere weg dan de eigen weg"

    -Spinoza