Liefdesrelaties

De beste liefdes relaties zijn relaties waarin alles zichtbaar is.

Deze uitspraak is van Neale Donald Walsch. En ik ben het met hem eens.
Relaties  functioneren het best wanneer er een open communicatie is tussen beide partners.

Heb jij het gevoel dat je iets mist in je relatie?
Durf je niet alles te zeggen tegen je partner?
Ben je bang voor de reactie van de ander?
Staat seks op een laag pitje?
Heb jij geheimen voor je partner of hij voor jou?
Hebben jullie weinig tijd voor elkaar en doen jullie weinig leuke dingen samen?
Ben je altijd druk met de kinderen?

Herken jij jezelf in bovenstaande vragen dan is het heel goed mogelijk dat er in de communicatie tussen jou en je partner het nodige ontbreekt.

In mijn praktijk maak ik mee dat partners om bovenstaande redenen uit elkaar groeien en pas aan de bel trekken wanneer het te laat is. Soms is dan iemand al vreemdgegaan of de gevoelens van afwijzing zijn zo erg geworden dat iemand het niet meer ziet zitten om alsnog aan de relatie te werken.

Luister je echt naar elkaar?

Veelal heeft een van de partners wel aangegeven dat hem/haar iets dwars zit maar de ander bagatelliseert dit door zichzelf wijs te maken dat het onzin is en niet waar. Dat het reuze meevalt en de ander niet moet zeuren.

Wie heeft er Gelijk?

Wanneer het in de relatie gaat om wie er gelijk heeft dan zitten jullie in een soort machtsstrijd in plaats van dat je luistert naar elkaars gevoelens en probeert te begrijpen wat de ander nu precies bedoelt en waarom. Dus het nieuwsgierig zijn naar elkaars achtergronden en intenties is erg belangrijk. Het zal je nog verbazen wat je dan van de ander te weten komt.

Wanneer een relatie zo in de machtsstrijd zit is er meestal weinig tot geen seks.
Een van de twee heeft in zo’n situatie geen zin meer in seks. De ander is daar verbolgen over en voelt zich afgewezen. En zo geraakt de relatie in een vicieuze cirkel. Veel ruzies over steeds hetzelfde zonder echte communicatie.                  Info: Man-Vrouw relatie

Twee voorbeelden uit mijn praktijk, de namen zijn gefingeerd.

Jan komt in therapie, hij snapt er niets meer van. Ineens zegt zijn vrouw Janneke dat ze wil scheiden. Hij weet niet hoe hij het heeft. Het ging toch allemaal goed? En hij wil haar helemaal niet kwijt.
Zijn vrouw komt mee en vertelt dat ze vaak heeft aangegeven dat ze niet tevreden is maar dat hij dat wegwuift en er niet serieus op ingaat. Ze heeft het opgegeven om de dingen te benoemen, hij luistert toch niet. Ondertussen groeit de spanning tussen hen, en hij heeft niets in de gaten. Bij haar is de onvrede gaan vreten van binnen. Ze is het zat.
Nadat in therapie alles is besproken zijn deze twee mensen bij elkaar gebleven. Ze luisteren naar elkaar en hebben begrip voor elkaars standpunten.

Karin

Karin komt in therapie, ze is getrouwd, 2 kinderen, maar heeft nu een probleem met haar man. Hij is er achter gekomen dat ze iets heeft met een collega op het werk. Ze kan goed met die collega opschieten, het is ook spannend. Die spanning vind ze ergens fijn. Ze snapt het zelf ook niet waarom ze dat steeds doet. Haar man is het zat, hij pikt dit niet langer, dit is al de zoveelste keer dat ze dingen stiekem doet.

Geheimen

Mijn vraag aan haar was of ze vaker geheimen had. Ze antwoordde die sessie van niet. Maar deze vraag bleef maar spoken in haar  hoofd. Ze wist wel dat ze een geheim goed verborgen had gehouden. Al zoveel jaren.
Ze ging naar huis en ze voelde dat ze er niet langer onderuit kon. Dat als ze zo door zou gaan, ze zeker haar man zou verliezen en ze hield van hem.
Dus de volgende keer in therapie vertelde ze dat ze in haar jeugd misbruikt was door haar oom. Een lange periode. Dit moest ze verzwijgen, ze was erg bang voor hem, hij had veel macht over haar.  Eigenlijk zocht ze onbewust ditzelfde patroon telkens op door in het geheim met een ander te flirten. Een geheime relatie te onderhouden.

Openheid

Nadat alles gedeeld was met haar man stond er eigenlijk niets meer tussen hen in.  Zij voelt zich een ander mens en kan nu voor het eerst open en eerlijk zijn.
Zo zijn er veel van deze voorbeelden in mijn praktijk. Communicatie is erg belangrijk. Wanneer je denkt, ach laat maar zitten, het heeft toch geen zin dingen te benoemen zit je op de verkeerde weg. Ga de confrontatie aan, onderzoek je angsten, doe iets. Wat is de reden dat je je mond houd?
Ik geloof in oprechtheid en eerlijkheid omdat je dan het dichtst bij jezelf blijft en daardoor dicht bij de ander kan zijn. Alles wat afstand schept uit angst is minder.
En is dat niet wat we het allerliefst willen? Een relatie waarin je je begrepen voelt, waar jij jij kan zijn, waarin het veilig is.

Er is een gezegde dat zegt: Dat wat je mist in een relatie is dat wat je zelf niet hebt gegeven.
Hoewel ik denk dat dit niet altijd het geval is, is het toch goed om hier eens bij stil te staan. Jezelf aan te kijken, en jezelf af te vragen, wat houd ik achter?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem contact op ↓

Fenneke Staman

Wat ik in mijn praktijk beoog is weer op zoek te gaan naar de oorspronkelijke emotie waardoor alle klachten zijn begonnen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken die allen tot doel hebben het onbewuste bewust te maken. Alleen als de kern van een conflict in jezelf is opgelost verdwijnen klachten.

portret van Fenneke Staman

Therapieën

Relatietherapie

Relatietherapie Arnhem en Amsterdam Relatietherapie is voor mensen die vastgelopen zijn in hun relatie en een helder inzicht willen over de achterliggende patronen. Meestal gaan de onenigheden steeds over hetzelfde zonder...

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een snelle, doeltreffende techniek. Men concentreert zich op het probleemgebied waardoor onbewust liggende gevoelens herkent en veranderd kunnen worden. De cliënt weet steeds dat hij in de kamer aanwezig is...

Gesprekstherapie

Gesprekstherapie Samen in Gesprek In het gesprek tussen cliënt en therapeut wordt getracht de oorzaak van het innerlijk conflict duidelijk te maken en te veranderen. Inzicht in eigen gedragspatronen is van...

Kindertherapie

Hypnotherapie bij Kinderen Met Hypnotherapie en gesprekken met ouders zijn klachten bij kinderen erg snel te behandelen. Vaak zijn 1 a 2 sessies voldoende. Wanneer de problematiek erg problematisch is en...

Contact

Ieder die met zichzelf in gesprek wil is van harte welkom en nodig ik uit het proces te starten. Heb je verder nog vragen, dan mag je ook gerust bellen of mailen.

Bellen: 0617072469

Mailen:    Door op verzenden te klikken geef je aan het privacybeleid te hebben gelezen.

    "Er is geen andere weg dan de eigen weg"

    -Spinoza