Paniekaanvallen en Angst

Paniekaanvallen en Angst.

Heb je last van Paniekaanvallen, een Fobie, Dwanghandelingen, Hyperventilatie, of Existentiële angst, dan is dat erg vervelend en zeer beperkend in het dagelijks leven. Je wilt het liefst enge situaties vermijden, zodat je de angst niet hoeft te voelen. Zeer begrijpelijk.

Een paniekaanval is een uiting van intense angst.

Beven, zweten, pijn in de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid en hyperventilatie zijn een aantal symptomen. ook angst om flauw te vallen of dood te gaan komt voor. Meestal heb je geen idee waarom je bang bent in een trein of om naar de supermarkt te gaan. Je ratio weet dat je eigenlijk niet bang hoeft te zijn en toch durf je niet te gaan. Je vindt jezelf waarschijnlijk erg stom dat je zo bang bent.
20% van de Nederlanders is een keer getroffen door een angststoornis..Door het enorm nare gevoel ontwikkelen veel mensen de Angst voor de Angst. Men is dan alleen nog maar bezig met het voorkomen van een paniekaanval. Een paniekaanval kan gepaard gaan met Derealisatie, je ervaart de dingen anders, vreemd, niet vertrouwd, Alcohol maakt de paniek alleen maar erger. Men wil zo graag dat het rustig voelt van binnen en begint dan steeds meer te drinken. Vaak wordt er antidepressiva voorgeschreven, ook daar ben ik geen voorstander van.

Oorzaken Angst

Maar hoe komt het nu dat je deze angst hebt. Waarom durf je niet in een vliegtuig, een lift, of een drukke winkel? Waar zijn we dan bang voor? Wat gebeurt er wanneer je niet je handen wast, wel in het vliegtuig gaat, wel mensen ontmoet? De meeste cliënten komen niet verder dan het antwoord dat ze erg onrustig worden, zenuwachtig en last van bovenstaande fysieke klachten ervaren
Tijdens cognitieve gedragstherapie leren ze situaties niet uit de weg te gaan maar ze juist op te zoeken. Dat kan helpen.

Maar speelt er in de diepte niet een ander probleem? In de 30 jaar dat ik mensen heb behandeld met angst en paniek klachten kom ik telkens tot de conclusie dat de oorzaak van de klachten veel dieper gaat dan dat men denkt. Je hebt niet zomaar een paniekaanval. Daar is een oorzaak voor.
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van angsten.

Een trauma dat onverwerkt is. Wanneer er iets is verdrongen tijdens het optreden van een trauma, kan dit alsnog een grote rol spelen.

Minderwaardigheidsgevoelens en Onzekerheid spelen op onbewust niveau erg vaak een grote rol. Deze hebben meestal een oorzaak in het verleden. https://www.staman-therapie.nl/artikelen/macht-en-machteloosheid-in-relaties/

Angst voor het oordeel van anderen. Wat vinden anderen van mij?

Schuldgevoelens en Schaamte kunnen een oorzaak zijn.

Heel veel klachten ontstaan omdat we ergens diep van binnen erg bang zijn om voor jezelf te kiezen, je eigen pad te volgen ongeacht wat de ander hier van vind. Ergens heb je geleerd dat dit niet kan en niet mag.

De angst om werkelijk voor jezelf te kiezen. Los te komen van ouderbindingen is een moeizaam proces. Zonder dat je daar zo bewust van bent kun je toch nog heel erg vast zitten aan hun overtuigingen.

Meestal zijn cliënten zich van deze dieperliggende gevoelens niet bewust. Maar vanuit deze dieperliggende problematiek wordt er angst geprojecteerd op drukke winkels, liften, vliegtuigen etc. De echte oorzaak blijft te vaak onbewust.  Om de angst dus werkelijk aan te pakken is het nodig dat de kern van het probleem wordt aangepakt. Met Hypno-Psychotherapie kom je weer bij de oorspronkelijke gevoelens en wanneer die zijn uitgewerkt kunnen angstgevoelens sterk verminderen, evenals de lichamelijke spanning die met de angst gepaard ging.
Mijn ervaring is dat Hypnotherapie een snelle methode is om deze onbewuste problematiek helder te krijgen en te verwerken.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem contact op ↓

Fenneke Staman

Wat ik in mijn praktijk beoog is weer op zoek te gaan naar de oorspronkelijke emotie waardoor alle klachten zijn begonnen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken die allen tot doel hebben het onbewuste bewust te maken. Alleen als de kern van een conflict in jezelf is opgelost verdwijnen klachten.

portret van Fenneke Staman

Therapieën

Relatietherapie

Relatietherapie Arnhem en Amsterdam Relatietherapie is voor mensen die vastgelopen zijn in hun relatie en een helder inzicht willen over de achterliggende patronen. Meestal gaan de onenigheden steeds over hetzelfde zonder...

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een snelle, doeltreffende techniek. Men concentreert zich op het probleemgebied waardoor onbewust liggende gevoelens herkent en veranderd kunnen worden. De cliënt weet steeds dat hij in de kamer aanwezig is...

Gesprekstherapie

Gesprekstherapie Samen in Gesprek In het gesprek tussen cliënt en therapeut wordt getracht de oorzaak van het innerlijk conflict duidelijk te maken en te veranderen. Inzicht in eigen gedragspatronen is van...

Kindertherapie

Hypnotherapie bij Kinderen Met Hypnotherapie en gesprekken met ouders zijn klachten bij kinderen erg snel te behandelen. Vaak zijn 1 a 2 sessies voldoende. Wanneer de problematiek erg problematisch is en...

Contact

Ieder die met zichzelf in gesprek wil is van harte welkom en nodig ik uit het proces te starten. Heb je verder nog vragen, dan mag je ook gerust bellen of mailen.

Bellen: 0617072469

Mailen:    Door op verzenden te klikken geef je aan het privacybeleid te hebben gelezen.

    "Er is geen andere weg dan de eigen weg"

    -Spinoza